Anniversary of the Martyrdom of Imam Hasan Mujtaba (AS)
Friday, October 16, 2020 at 9:00 PM
Speaker: Dr. Zahra Moballegh
Faculty at the Institute for Humanities and Cultural Studies and the University of Tehran
عنوان: نگاه داشتن حرمت انسان در زندگی امام حسن مجتبی (ع)
Title: “Maintaining the Human Dignity, as Observed in the Life of Imam Hasan Mujtaba (AS)” (in Farsi withLive English Translation)
Program:
9:00-9:05 Quran Recitation
9:05-9:55 Lecture
9:55-10:05 Question and Answer
10:05-10:15 Marsieh
10:15-10:25 Ziarat Amin Allah and Dua
Zoom Link to the programs:
https://zoom.us/j/316797733?pwd=by9Mejh1NDJxU3ErU1hiaHNmZFlrZz09
Meeting ID: 316 797 733 One tap mobile +19294362866 Password: 351023
چکیده
امام حسن مجتبی حدود ۴٧ سال بر کره خاکی زیست. در این مدت، بسیاری رخدادها بر او گذشت. در کودکی، هنگامی که بسیار محبوب پدربزرگش پیامبر اسلام بود، ایشان را از دست داد و در خانه خویش، شاهد کشمکشهای قدرت پس از رحلت پیامبر بود. کمی بعد، مادرش در پی همین کشمکشهای در جوانی از دنیا رفت و به ناچار شبانه و پنهانی به خاک سپرده شد. پدرش با وجود دانش و درایتی که زبانزد بود، سالها خانهنشینی پیشه کرد و همچنان کشمکشهای بر سر قدرت، خانوادهاش را در آزار و فشار فراوان نهاده بود. در نهایت، پدرش پس از پنج سال حکومت بینظیر در میانه دشواریها، در نماز و به شمشیر یکی از معترضان شهید شد. چنین کسی قاعدتا میبایست در پی انتقام خون مادر جوان و رنجهای بیپایان پدر میبود. شاید باید روحیه خونخواهی و جنگجویی در او غالب میبود. اما امام حسن مجتبی همواره از خونریزی و انتقام جویی پرهیز کرد. گویا الگوی اصلی رفتارش، حرمت نهادن به زندگی هر انسان بود. جان و حیات هر انسان از دید او شریف بود و باید پاس داشته میشد. پس تا آنجا که توانست در پی نگاه داشتن شرافت و حرمت انسانها بود. این را هم در گفتههای او میتوان دید و هم در رفتار و زیست عملیاش.
در این گفتار کوتاه، با یک مرور تاریخی کوتاه بر زندگی و گفتههای امام حسن مجتبی، اهمیت جان و شرافت انسانها را در دیدگاه او بررسی میکنیم.
معرفی سخنران
دكتر زهرا مبلغ دانش آموخته دکتری فلسفه غرب از دانشگاه تهران است. او در سالهای تحصیل از دانشجویان استعداد درخشان و سپس عضو بنیاد ملی نخبگان بود. دكتر مبلغ هشت سال عضو هیات علمی بنیاد دایرةالمعارف المعارف اسلامی بوده و در حوزه مطالعات قرآنی، اسماء الهی و اخلاق اسلامی مدخلهای متعددی را در دانشنامه جهان اسلام نوشته است و همچنان با آن موسسه همکاری میکند. همچنین او از سال ١٣٩٢ عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و استاد مدعو فلسفه در دانشگاههای تهران و علامه طباطبایی است. او به مدت یک سال در دانشکده الهیات دانشگاه هاروارد به عنوان استاد مدعو در زمینه الهیات روایی و روایتهایی زنان در متن قرآن تحقیق و تدریس کرده است و اکنون نیز در همین حوزه در حال پژوهش و نگارش میباشد. بیشتر پژوهشهای دكتر مبلغ به حوزههای متافیزیک، فلسفه اسلامی، مطالعات اسلامی و مطالعات زنان اختصاص دارد. کتابهای «ساختار منطقی فلسفههای اشراقی» (هرمس: ١٣٩٨) و «ایمان به مثابه عقل: رهیافتی معرفتشناسان به الهیات زنانهنگر» (علمی: ١٣٩٢) به قلم او منتشر شده است.